date

Intro

Parcours Publiek

Merkt u onderweg naar of tussen twee PARCOURS1190-locaties iets bijzonders in de straat of wijk? Dan bent u ongetwijfeld de al dan niet toevallige getuige van één van onderstaande 8 artistieke interventies, voorgesteld door lokale Brusselse kunstenaars om ook de grote buitenruimte in Vorst kleur te geven met muziek, taal en poëzie. U zult ook zelf regelmatig actief kunnen deelnemen. Geniet dus volop van Parcours Publiek en doe mee!

img-spirale
img-1
Muzikanten uit Vorst

PARCOURS 15’

Korte straatconcerten

Vrijdag 8/10 – 20:00 > 20:15

Op verschillende locaties

Een twintigtal muzikanten luiden met een kort straatconcert officieel de start van Parcours1190. Ga dus op tijd ateliers bezoeken, dan pikt u wellicht prachtige muziek mee onderweg!

img-2
Pascal Bernier


WOLKENPARCOURS

Participatieve street art

Doorlopend te bekijken

Montenegrostraat 144 (realisatie op zondagmiddag 26/09), Albertplein / Centr’Al (realisatie op woensdagmiddag 6/10),  Sint-Antoniusvoorplein (realisatie op zaterdagmiddag 9/10), Sint-Denijsplein (realisatie op zondagmiddag 10/10)

Beeldend kunstenaar Pascal Bernier nodigt de inwoners van deze vier pleinen/wijken maar ook u uit om samen de straat om te toveren tot een spiegel vol wolken. Een betoverende, magische en lichtjes surrealistische installatie.
In navolging van dit project, verdeelt BRASS en Ten Weyngaert krijtpakketjes aan inwoners uit Vorst om met jong en oud ook hun straat of plein om te toveren tot een wolkenparcours! U kunt vanaf 1 oktober een pakketje ophalen bij beide centra tijdens hun openingsuren (www.lebrass.be en www.tenweyngaert.be).

img-3
Memo Pimiento


NEW ACID LATAM SOUND

Korte straatconcerten

Vrijdag 8 (20u-21u30), zaterdag 9 en zondag 10/10 (van 15u30 – 18u00)


Muzikant Memo Pimiento en zijn compagnon Ray rijden door Vorst om hier en daar korte cumbiaconcerten te laten weerklinken van telkens ongeveer 15 minuten. Zoals tropische regen het landschap kan opfrissen, zult u gegarandeerd warm krijgen van de vrolijke kleuren en klanken van dit fascinerende duo!

img-4
Ania Lemin 


F-R-A-G-I-L-E

Installatie

Doorlopend te bekijken

Park van Vorst (ter hoogte van Koningin Maria-Hendrikalaan 116-118) met parcours tot aan TRAM{E}, Van Volxemlaan 71 


FRAGIEL toont de kwetsbaarheid van de natuur en de gevolgen van de verstoorde ecosystemen. Met deze participatieve installatie nodigt Ania Lemin uit om te spelen met woorden, om de natuur te beschouwen als een fragiele schuilplaats voor het leven, te beschermen door en voor de mens.


img-5
TRAM{E} i.s.m. BNA-BBOT


ALS HERINNERING

Geluidsinstallatie 


Tijdens de PARCOURS-uren, met aanwezigheid van BNA-BBOT op zaterdag 9/10 van 15u tot 19u


Van Volxemlaan 71

Tal van Brusselse nieuwbouwprojecten zorgen voor een niet aflatende stroom van nieuwe inwoners naar de hoofdstad. Dat is niet anders in Vorst. Tram{e} slaat de handen in elkaar met de Brusselse vzw Bruxelles Nous Appartient – Brussel Behoort Ons Toe (BNA-BBOT) en laat in de openbare ruimte getuigenissen weerklinken van ouderen over de geschiedenis en ontwikkeling van de Van Volxemlaan. De installatie is doorlopend te horen, op zaterdagnamiddag is BNA-BBOT aanwezig en kunt u ook een getuigenis inspreken en toevoegen.

img-7
Marilyne Grimmer


ARCHEOLOGISCH MUSEUM VAN VORST

Vitrinekunst


Doorlopend


Berthelotstraat 100 (vitrinekunst in de voormalige Delhaize)


Marilyne Grimmer vroeg Vorstenaren naar hun meest dierbare voorwerpen, met de mooiste herinneringen, hun geluksbrengers, hun troeteldingen enzovoort. 34 inwoners reageerden. Op elke foto die u in de vitrine ziet, staat een QR-code die u toegang verleent tot de verhalen van de eigenaars (enkel in het Frans).

img-8
Medexmuseum (tijdelijk museum over ballingschap)


VERTEL MIJ OVER VORST

Participatieve installatie

Zaterdag 9 en zondag 10/10 van 13u tot 18u


Orbanplein


In Brussel wonen meer dan honderd talen. In welke talen wordt er in Vorst geroepen, gezongen en gefluisterd? Het Medexmuseum nodigt voorbijgangers en inwoners van Vorst uit om samen een meertalige encyclopedie over het menselijk lichaam samen te stellen! Passanten worden op een ludieke manier uitgenodigd om een uitdrukking in hun eigen taal te delen of om al eerder verzamelde uitdrukkingen te illustreren. Wilt u bijvoorbeeld ook niet graag weten wat “iemand met een stoel kammen” betekent?

Deze tweedaagse tentoonstelling is een voortraject van de expo die van 19 tot 28 november zal plaatsvinden bij BRASS.

img-9
Cycl.one & Râtelier

GA ZITTEN!

Installatie

Doorlopend

Montenegrostraat 144, Orbanplein, Koningslaan (ter hoogte van nr 157)

Het collectief Cycl.one en Râtelier zijn deel van het gemeenschapsproject Maxima en zijn bezig met het hergebruiken en recycleren van voorwerpen. Het project Assied-toi/Ga zitten! is een lange bank die als een slang door de straten beweegt en die werd gemaakt uit gerecupereerde stoelen. Textiel verstevigt en beschermt de structuur en zorgt ook voor kleur en zitcomfort. De structuur kruipt uit de gevel van het Maxima-gebouw en verbindt dan de verschillende ontmoetingsplekken en doorgangen in de wijk.